Přehled



Popis
Průvodce exotickým ovocem - jak poznat zralost a správně jej připravit ?
AVOKÁDO
ZRALOST - Avokádo může mít různé tvary i barvy, zralost ovšem poznáte především podle měkkosti (pružnosti). Pro ověření zralosti avokádo stiskněte celou dlaní, tak abyste jej nepoškodili - pokud je měkké, je vhodné ke konzumaci, pokud je tvrdé, nechte jej dozrát v pokojové teplotě - ideálně v papírovém sáčku cca 2-4 dny. Pokud byste chtěli konzumovat později, nechte v pokojové teplotě lehce poměknout a až poté zachlaďte. Pokud avokádo nezkonzumujete celé, zakápněte jeho dužinu citronem/limetkou, zabráníte tím hnědnutí a uchovejte v lednici na další den.
PŘÍPRAVA - Avokádo rozmačkejte vidličkou a přidejte pepř, sůl a limetu/citron. Dle chuti můžete libovolně přidat - rajče, koriandr, šalotku, chilli, ořechy, sýr, nebo řecký jogurt a vytvořit si tak skvělou pomazánku / dip / salsu.
ANANAS
ZRALOST - U ananasu můžete zralost poznat různými způsoby - naše ananasy jsou vždy zralé a připravené ke konzumaci. Zralý ananas by měl vždy alespoň lehce pružit, spodní část ananasu by měla vonět a vrchni lístky musí jít snadno odtrhnout.
PRÍPRAVA - U našich ananasů nemusíte vykrajovat střed - není tvrdý a bez chuti jako z obchodu, protože je dozrálý. Slupka ananasu není chemicky ošetřena a proto ji můžete hodinu povařit ve vroucí vodě a udělat 2 litry skvělého ananasového čaje / džusu. Vršek ananasu si můžete zasadit a mít z něj doma krásnou dekoraci.
APPLE BANÁN
ZRALOST - Zralé apple banánky poznáte tak, že jsou žluté s černými flíčky a jdou velice lehce oddělit od trsu.
PŘÍPRAVA - Banány můžete konzumovat jen tak samotné, hodí se také do smoothie nebo jogurtu, do ovocných misek, nebo si z nich vyrobte skvělou zmrzlinu - rozmačkáte, zmrazíte a je to ! Zkusit můžete banán napíchnout na špejli, zmrazit, namočit do čokolády a posypat oříšky - nic lepšího jste nejedli !
ČERVENÝ BANÁN
ZRALOST - Pokud je banán tvrdý a tmavý, je nutné ho nechat při pokojové teplotě dozrát - mimo ledničku a přímé slunce - banán cca do týdne zesvětlá a především poměkne !
PŘÍPRAVA - Banány můžete jíst samotné, přidat do smoothie, jogurtu, do ovocné mísy. Pokud byste oteveřeli nezralý trpký banán (nedozrál), nezoufejte a banán nakrájejte na kolečka a dejte na 30 minut do trouby.
MANGO
ZRALOST - Manga mají různé tvary i barvy - zralost poznáte vždy podle měkkosti - mango musí být měkké - některé druhy více, některé méně, pokud si nejste jisti, doptejte se nás na našich sociálních sítích, vždy rádi poradíme :)
PŘÍPRAVA - Mango si můžete dát samotné, skvělé je v kombinaci s marakujou, do jogurtů, smoothie, ovocných misek, zmrzlin. Mango se prostě hodí kamkoliv !
HADÍ OVOCE
ZRALOST - Veškeré hadí ovoce, které prodáváme jsou zralé, ideální k okamžité konzumaci.
PŘÍPRAVA - Slupku oloupejte, snězte bílou křupavou dužinu a semínko si zasaďte - vyroste vám krásná ostnatá palmička.
DRAČÍ OVOCE
ZRALOST - Dračí ovoce je vždy zralé, připravené ke konzumaci, pokud ho necháte pár dní v pokojové teplotě, nic nezkazíte, ba naopak, ovoce bude o to chutnější.
PŘÍPRAVA - Ovoce je nejlepší vychlazené, zakápnuté marakujou, nebo limetkou. Můžete také přidat do jogurtu, smoothie, vyrobit zmrzlinu, nebo vyloupané ovoce zamrazit a postupně přidávat do smoothie, čímž docílíte skvělé barvy.
MARAKUJA
ZRALOST - Marakuja, která je zralá, musí být fialová - pokud je hladká, je kyselá a výrazná, je vhodná na zakápnutí jiných druhů ovocí, případně do ovocných mís, nebo do drinků. Pokud ji chcete konzumovat samotnou, je nejlepší, když se pořádně scvrkne a zvrásčí, čím škaredější, tím lepší a sladší.
PŘÍPRAVA - Marakuja je vhodná do alko i nealko drinků, kombinace s jinými druhy ovoce jako je dračí ovoce, papája, mango, banán, ananas, prostě s čímkoliv ! Doporučujeme nakrájet do mísy všechny druhy vašeho oblíbeného ovoce a celé zakápnout alespoň dvěmi marakujemi.
BURRO BANÁN
ZRALOST - Zralé banány mají žlutou barvu a jsou měkké. Nezralé zelené banány můžete připravit na slaný způsob - například nakrájet na tenké plátky, osmažit/upéct, osolit a uděláte výborné slané banánové chipsy.
PŘÍPRAVA - Banány můžete jíst samotné - mají specifickou chuť i strukturu. Banány ovšem můžete i vařit / grilovat / péct. Nechte zralý banán i se slupkou vařit ve vroucí osolené vodě cca 60 minut. Vytvoříte tím skvělou přílohu například k masu místo brambor, nebo si ho dejte jen samotný. Grilovat můžete oloupaný i ve slupce, doporučujeme přidat arašídovou omáčku, nebo banán obalit v cukru s vanilkou a skořicí a servírovat se zmrzlinou. Mňam !
MANGOSTEEN
ZRALOST - Všechny mangosteeny, které prodáváme jsou zralé, ideální k okamžité konzumaci.
PŘÍPRAVA - Nejchutnější je pořádně vychlazený.
PAPÁJA
ZRALOST - Zralá papája lehce pruží a má oranžovou/žlutou barvu. Pokud je papája tvrdá, nechtě ji 2-3 dny v pokojové teplotě mimo ledničku a přímé sluníčko. Zralá papája má po rozkrojení oranžovou dužinu.
PŘÍPRAVA - Papája je nejlepší vychlazená, zakápnutá limetkou či marakujou. Můžete ji přidat do smoothie, jíst samotnou, nebo nakrájet na ovocnou mísu. Z papáji můžet konzumovat i její velice zdravá semínka. Konzumovat se dají čerstvá samotná, nebo přidat do salátu, nebo na chleba s máslem. Pokud si semínka usušíte a dáte do mlýnku, budete mít domácí, velice zdravou náhradu za pepř. Semínka můžet také očistit a zasadit a poroste vám doma krásná rostlinka.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.